Teakészítés szabályai

1. A nap mely szakaszaiban érdemes gyógyteát fogyasztani?
A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért reggeli órákban javasoljuk legtöbbször a fogyasztását.
A főbb étkezések után 3 órával az ember éhgyomri állapotba kerül, tehát ezekben az időszakokban is gyorsabb a felszívódási idő.
A vízhajtó teákat (pl. nyírfalevél, bodza, tejoltó galaj) és a tisztító hatással rendelkező teákat (aranyvessző, csalán, dió) is érdemes reggeli órákban étkezés előtt fogyasztani. A hashajtó vagy nyugtató teákat az esti órákban lefekvés előtt melegen kortyolják el.

2. Összekeverhetek-e több egyedi növényt egy teában?
Az azonos betegségre ható gyógynövényeket össze lehet keverni.
Meghűlés vagy influenza esetén a kakukkfűből, macskamentából, bodzából, útifűből és apróbojtorjánból összeállított teakeverék nagyon hatásos lesz ezekre a betegségekre. Különböző betegségekre ható növényeket ne keverjük össze, mert kioltják egymás hatását.

3. Mivel ízesíthetem a gyógyteákat?
A gyógyteákat nem ízesítjük sem cukorral, sem citrommal. Az élvezeti teákba lehet tenni egy kis mézet vagy citromot. De sohasem a forró teába! A méz fontos enzimjei, a citrom C-vitaminja 40 fok felett elbomlanak. Várjanak tehát addig, míg langyosra hűl a tea. A méz gyógyhatása fontos tényező, soha ne édesítsék a teájukat cukorral. Az akácméz és a repceméz lúgos kémhatása miatt a gyomorsavval küzdő betegeknek teaízesítőként ideális. Egyéves kor alatti gyermeknek nem ajánlatos mézet adni, különösen a már nem szopó csecsemőnek, mert a méz kedvez egyfajta baktérium kifejlődésének, melynek leküzdéséhez a csecsemőnek még fejletlen az immunrendszere.

4. Hogyan készítsem a teát?
A gyógyteákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből és kéregből. A virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk. Egy adag 3 gramm, ami egy csapott evőkanálnyi mennyiség. Ezt a kimért teamennyiséget leforrázzuk 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel. Mindezek után le kell fedni, majd állni hagyni 15-20 percig.

Ha kicsit több ez az idő, az nem baj, de ha 1 óránál tovább hagyják ázni, akkor már ne igyák meg, inkább készítsenek frisset.

A gyökereket, kérgeket és a terméseket főzni kell, magas rosttartalmuk miatt általában 5-10 percig. A katángot is főzni kell, mivel kemény szerkezetű a szára, és csak így oldódik ki belőle a hatóanyag. Főzéssel készítjük el még a kovasav tartalmú növényeket is, pl. a zsurlót.

Hideg áztatással /macerálással/ készülnek a nyálkatartalmú növények, mint például a mályva, a kankalin. Ezeket 4-5 órán át áztatjuk. A csipkebogyó C-vitamin tartalma elbomlik 60 °C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk 5-6 órán át. A fehér fagyöngyöt mészmentes hideg vízben kell 12 órán át áztatni, célszerű este beáztatni, reggel meginni a teáját.

5. Hogyan és miért kerüljem el a fém eszközök használatát teakészítés közben?
A legegyszerűbb módon kell a teákat elkészíteni, egy bögrébe beleszórni a kimért teafüvet, majd a forrásban lévő vizet ráönteni és lefedve 15-20 percig párolódni hagyni. Azért nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes anyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze), az ne legyen fémből. Használjanak műanyag vagy faborítású szűrőket.

6. Belehelyezhetem a gyógyteámat papír filterbe?
A papír filter praktikus, de arra ügyelni kell, hogy lehetőleg klórmentes papír legyen, hogy káros anyagok ne tudjanak kioldódni belőle.

7. Reggel, ha nincs időm a teakészítéssel foglalkozni, megfőzhetem előtte való este?
A gyógyteák mindig frissen a leghatékonyabbak, minden esetben inkább így ajánljuk őket. Ha ez nem megoldható, akkor főzze meg este, inkább ilyet igyon, mint semmilyet.

8. Hogyan tudom mészmentessé tenni a vizet?
A vizet felforraljuk, majd lehűtjük, így a mész kicsapódik belőle, lerakódik az edényre, vízforralóra.

9. Keverék teát kell fogyasztanom, amely levelekből, virágból és gyökerekből áll. Hogyan készíthetem ezt el?
Ilyenkor érdemes a gyökerekből főzéssel teát készíteni, majd ezzel leforrázni a leveleket.

10. Baj, ha tovább ázik a teám, mint 15-20 perc?
Lehetőleg ne ázzon tovább a tea, csak 15-20 percig. Ennyi idő alatt a hatóanyagok ki tudnak ázni. A tea hatékonyságán a hosszabb ázási idő nem javít. 1 óra ázás után már használhatatlan a gyógytea.